Kulinarnie

czyli kuchnia od kuchnii

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

 

Jako, iż święta wielkanocne niedługo to przygotowaliśmy dla Was przepis na idealną potrawę na rodzinny posiłek:

 

Składniki na ok. 5 porcji:

  1. 5 sztuk surowej białej kiełbasy
  2. 500g kiszonej kapusty (może być z marchewką)
  3. 250g pieczarek
  4. 1 duża cebula
  5. 250ml bulionu
  6. 2 liście laurowe
  7. 125ml jasnego piwa (ewentualnie bulionu)
  8. 2 łyżki oleju
  9. sól, pieprz

Marynata:

  1. 3 łyżki oleju
  2. 1 łyżeczka musztardy
  3. 1 łyżeczka miodu
  4. łyżka suszonego majeranku
  5. sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  3. Kiszoną kapustę odcisnąć z soku.
  4. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i pieczarki. Smażyć, aż płyn wyparuje, a cebula stanie się szklista. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać kiszoną kapustę i smażyć 3- 4 minuty. Następnie podlać bulionem, dodać liście laurowe i dusić na małej mocy palnika, pod przykryciem, ok. 20 minut. Liście laurowe wyrzucić.
  5. Naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem np. używając pędzelka silikonowego. Wyłożyć kapustę z pieczarkami.
  6. Kiełbaski nakłuć wykałaczką i ułożyć na kapuście.
  7. Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Używając pędzelka posmarować kiełbasy marynatą.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). W trakcie pieczenia, po ok. 30 minutach, polać kapustę piwem.

 

Czas:     Całkowity czas przygotowania:

Trudność:     łatwe

Koszt:     niski

 

Smacznego!!!!!